Uw bollen planten

Wanneer kun je het beste bollen & Dahlia’s planten

Er zijn een aantal verschillende periodes om bloembollen en knollen te planten. Zo is er namelijk geen echte exacte datum om ze te planten. Wel zijn er 2 periodes van meerdere maanden in het jaar wanneer je de bollen of knollen het beste in de grond stopt.

Zo zijn er de voorjaarsbloeiende bloembollen. Denk dan aan de krokus en de blauwe druif. Dit zijn de eerste bloemetjes die je ziet en die aangeven dat het bijna lente wordt. Deze voorjaarsbloeiers plant je in de periode van september tot november in de grond. Plant de bollen nooit op een dag dat het heel hard regent of als het vriest. De kans dat de bollen hierdoor verrotten of bevriezen bestaat en dat zou zonde zijn. Plant de bollen op een plek waar ze zon krijgen en houd rekening met de bladeren die later aan de bomen en beplanting zullen zitten, want dat zul je dan niet opmerken.

Dan heb je de zomerbloeiende bloembollen en knollen. Deze gaan pas in het voorjaar na de vorstperiode (ijsheiligen) de grond in, dus dat is zo rond eind april tot eind mei. Dit komt namelijk omdat deze bollen heel gevoelig zijn voor vorst. Denk dan aan de Gladiolen, lelies en de prachtige Dahlia’s. Deze regel geldt in alle gevallen: hoe eerder je ze in die periode plant, hoe eerder ze zullen bloeien. Zo groot als de bol is, zo diep plant je de bollen of knollen in de grond. Maak altijd eerst een ruim plantgat met een bollenpriem of een schepje. Heb je een bepaalde plek in de tuin waar altijd een plas water blijft staan?! Plant hier dan geen bollen uit, want ze houden niet van te natte wortels. Daardoor kunnen de wortels namelijk gaan schimmelen.

Wees altijd op tijd met de bestelling van de bloembollen of knollen, want op = op. Zodra je de bollen per post hebt ontvangen, is het verstandig om ze meteen te planten. Mocht dit een aantal dagen duren voordat je er pas aan toekomt, is dat geen enkel probleem.

Klik hier voor Dahlia Instructies