Uw bollen planten
Er zijn een aantal verschillende periodes om bloembollen en knollen te planten. Zo is er namelijk geen echte exacte datum om ze te planten. Wel zijn er 2 periodes van meerdere maanden in het jaar wanneer je de bollen of knollen het beste in de grond stopt.
Tulpen, krokussen en overige voorjaarsbloeiers kan je in het najaar (sep-dec) planten. Ook als er in december al nachtvorst is kan je ze nog planten. De bollen maken onder de grond intussen wortels en blijven dan rustig tot het voorjaar. Vuistregel - plant 4 weken voordat de grond gaat bevriezen.
Zomerbloeiers kan je, afhankelijk of zij winterhard zijn, binnen in potten laten opkomen of direct buiten planten. Voordeel van binnen starten is dat de planten vaak een maand eerder gaan bloeien. De zachte zomerbloeiers zoals dahlia start je het beste in huis vanaf maart om ze in mei in de volle grond te kunnen zetten.
Klik hier voor Dahlia Instructies.
Wanneer kun je het beste bollen & dahlia’s planten
De voorjaarsbloeiende bloembollen, denk dan aan de krokussen, tulpen, narcissen en de blauwe druif, zijn de eerste bloemen die je ziet en die aangeven dat het bijna lente wordt. Deze voorjaarsbloeiers gaan in de periode van september tot december de grond in. Vroegbloeiende voorjaarsbloeiers zoals de krokus mag al eerder de grond in, zo eind september begin oktober. Vuistregel - plant 4 weken voordat de grond gaat bevriezen.
Plant de bollen zo snel mogelijk als je ze ontvangen hebt. Let wel op dat de temperatuur ‘s nachts dan lager is dan 10 graden. Is de temperatuur hoger of heb je geen tijd, leg de bollen dan op een donkere, droge en koele plek (niet warmer dan 15 graden). Anemone, Erythronium (Hondstand), Fritillaria meleagris (Kievietsbloem), Fritillaria uva-vulpis (Vossedruif), Leucojum vernum (Lenteklokje) en Ipheion Uniflorum (Oude Wijfjes) zijn bollen die snel uitdrogen en kunnen daarom beter bewaard worden in zand of turfmolm.
Ook is het belangrijk dat de bollen voor de vorst de grond in gaan. Plant de bollen nooit op een dag dat het heel hard regent of als het vriest. De kans dat de bollen hierdoor verrotten of bevriezen is dan vrij groot en dat zou zonde zijn. Plant de bollen op een plek waar ze zon krijgen en bij wat later bloeiende bollen houd rekening met de bladeren van de bomen die er in het voorjaar weer aankomen.
Heb je een bepaalde plek in de tuin waar altijd een plas water blijft staan?! Plant hier dan geen bollen uit, want ze houden niet van te natte wortels. Daardoor kunnen de wortels namelijk gaan schimmelen of rotten.
Hoe plant ik mijn bollen?
Bij het planten van de bollen is het goed voor de bollen om de aarde wat los te maken. Ook kan je de bodem wat verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over de juiste omstandigheden van de tuin.
Graaf een gat 2 a 3 keer zo diep als de hoogte van de bloembol. De afstand tussen de bollen is 3x de breedte van de bol, bij grote bollen (12/+ cm) en kleine bollen (5-7 cm).
Doe de bollen in de grond met de spitse kant naar boven, dek af met wat aarde en geef bij droogte de bollen water. Nu maar wachten tot een bloemrijk voorjaar.
Hoeveel bollen per m² heb ik nodig?
Voor voorjaarsbloeiers:
Algemene vuistregel: 20 bloembollen per m².
Kleine bolletjes: 50 tot 200 bloembollen per m².
Grote bollen: 15 à 25 bloembollen per m² (of als accent tussen vaste planten - 5 bollen per m²).
Verwilderingsbloembollen iets ruimer planten zodat ze de ruimte hebben om zich uit te breiden.
Voor zomerbloeiers:
Dahlia’s zo'n 3 tot 5 per m².
Voorjaarsbloeiers in huis tot bloei brengen
Veel bolsoorten kunnen voortijdig in de huiskamer in bloei worden gebracht. Dat wordt broeien genoemd en je doet dat als volgt:
- Plant enkele bollen in een pot en zet deze op een koele plaats (zo'n 5-9 °C, bijvoorbeeld een kelder of de koelkast). Ze hoeven dan niet in het donker te staan, maar het mag wel. Het eerst verschijnt het blad. Wacht echter nog geduldig totdat je de bloemknop als een dikkere knobbel tussen het blad kunt voelen.
- Dan pas mag de bloempot de huiskamer in en weet je zeker dat de bloemen in huis zullen bloeien.
- Gemiddeld duurt de koele periode zo'n 10 weken. Wil je dus met Kerstmis bloeiende planten, dan moet je zeker al begin september met het opplanten beginnen.
- Het is ook mogelijk om bloembollen niet in de aarde te planten, maar op een glas met water in bloei te brengen. Vooral bij hyacinten wordt dit vaak gedaan. Hyacinten kunnen bovendien iets minder koel staan, zo’n 12 °C. De hyacinten kunnen dan met 8 weken de woonkamer in.
Wat kan je doen met te vroeg opgekomen bollen?
Het warme klimaat werkt niet zo goed voor bloembollen die al vroeg de grond zijn ingegaan of die er nog inzitten van vorig seizoen. Veel bollen kunnen goed tegen een beetje vorst. De opgekomen plant zal de vorst waarschijnlijk niet overleven wat waarschijnlijk wel te zien zal zijn in de lente. De planten zullen er minder vitaal uit zien, dan wanneer ze geen last van de zachte winter zouden hebben gehad. Dit komt omdat de plant het moet hebben van de privévoorraad aan voedingsstoffen die in de bol zitten om op te komen. Als de plant 2 keer in korte tijd op komt, is de voorraad de tweede keer een stuk lager.
Zorg ervoor dat de planten vrij blijven van bladeren, zodat ze niet verstikken en gaan rotten. Je kan er wat kalk omheen strooien om ervoor te zorgen dat schimmels weinig kans hebben om bij de plant te komen. Als de planten al redelijk gegroeid zijn, dan kan je ze het beste afdekken bij vorst, zodat ze minder kans hebben om te rotten en af te sterven. De bol in de grond heeft nog voldoende reserves om in de lente de plant sterk aan te laten groeien.
Lees hier voor wat te doen na de bloei.