Onze passie voor de natuur

Natural Bulbs

Sinds de 90er jaren zochten wij naar een oplossing om de teelt van bloembollen zo natuurlijk mogelijk te maken. Bij Natural Bulbs werken we liever samen met de natuur dan tegen de natuur. Dus vermijden we bestrijdingsmiddelen en kunstmest. 

Door de biologische teeltprincipes te omarmen slaagden we erin een beweging op gang te brengen. Wij bieden kwekers een economisch perspectief in de omschakeling naar biologisch.

Waarom

Een natuurlijke bodem is een enorm tehuis voor miljarden organismendie samen voor een goede structuur van de bodem zorgen en de weerbaarheid tegen plagen vergroot. 

Maar die harde werkers in de bodem moet je natuurlijk wel een goede kans geven om te overleven.

Bodem

''Onze bodem was zo uitgewoond, dat wij bij het nemen van bodemmonsters bijna geen regenwormen meer konden bespeuren. We hadden steeds meer chemicaliën nodig om de bollen te laten overleven. Dat is niet alleen duur, maar absoluut niet duurzaam. Een weg zonder toekomst spreekt ons niet aan, daarom moest het roer om."

Aldus kweker John Huiberts 

Wie

Robert Heemskerk nam in 2014 de Natural Bulbs webshop over van Wilbrord Braakman die al in de 90er jaren een werkelijke pionier was die experimenteerde met het telen van biologische bloembollen.

Samenwerken

Robert voerde gesprekken met nieuwe biokwekers. Zo sprak hij o.a. met de familie Huiberts. Deze familie is al meer dan 40 jaar bloembollenkweker. Maar in 2012 was hun bodem dusdanig uitgeleefd, dat de ouders van 3 kinderen een drastische keuze moesten nemen: 

Nog meer chemie inzetten of de omschakeling op de biologische teelt wagen?

Blije bijen

Wij geven bijen een verantwoorde bron van stuifmeel en nectar met biologische bloembollen en planten.

Zorgzaam

Alles wat je aandacht geeft groeit.

Hommels

Heel vroeg in het voorjaar komen hommels uit de winterslaap. Zij vliegen eerder uit dan de bijen, op zoek naar de vroege voorjaarsbloeiers. 

Hoop

Doordat Natural Bulbs werkt aan het verduurzamen van de bollenteelt is er hoop voor moedige kwekers  die meedoen aan deze transitie.

Elk jaar worden er in Nederland 8,5 miljard bollen geteeld (krokussen, narcissen, lelies, gladiolen, dahlia's en vooral heel veel tulpen). Helaas is het gewoon geworden om daarbij kunstmest te gebruiken en bestrijdingsmiddelen of gewasbeschermingsmiddelen uit de chemische industrie. Dit lijkt nodig om plagen en onkruid te bestrijden. Echter daarbij wordt tot 114 kilo (lelies) actieve bestrijdings- en beschermingsstoffen per hectare ingezet (vergelijk met gemiddeld 7,5 kilo voor akkerbouw) (bron: CBS 2022). Helaas is het gevolg een bodem zonder leven, dus zonder de weerbaarheid om juist plagen te voorkomen.