Eco kwekers

Bij Natural Bulbs werken we alleen met een selectie van enkele kwekers, die duurzaamheid een warm hart toedragen. Graag stellen drie van deze mensen met passie zich aan u voor:

John en Johanna Huiberts

"Het moet anders", dachten mijn vrouw Johanna en ikzelf als nuchtere Noordhollandse bloembollenkwekers toen uit grondmonsters bleek dat onze grond door de teelt totaal uitgeput was.

John verhaalt: "Ik ben een cursus bodemleven gaan volgen en ontdekte het bijzondere 'eigen vermogen' van de natuur. Vanaf die tijd is het mijn ambitie om met minder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen bloembollen te produceren. Ploegen van de grond doen we niet of niet omkerend en we gebruiken zelfgemaakte compost. Deze compost bestaat o.a. uit tarwe, koolzaad, haver en klaver. We rooien nu mooiere producten voor onze klanten en zien een verbetering van de vruchtbaarheid van de grond waarop we telen. We zijn trots op de stap die we voor onszelf en de natuur gezet hebben. Het zo duurzaam mogelijk telen biedt ons ook meer plezier."

Recent in het nieuws: ZEMBLA 16 juli 2018 klik hier om verder te lezen en video van uitzending te bekijken op Zembla BNN Vara


Bollen waar je blij van wordt

Wij streven naar een goede kwaliteit biologische bloembollen, geteeld met respect voor mens, natuur en milieu.

We hebben in 2013 de eerste stap naar biologisch gemaakt met een deel van onze akkers. In 2015 hebben wij de laatste sprong gewaagd en de rest van onze akkers in omschakeling naar biologisch aangemeld. Dat was een grote stap en we kunnen een beetje meewind nu best wel gebruiken!

We zijn inmiddels al aardig onderweg. Een groeiend gedeelte van onze akkers is sinds 2016 volledig biologisch gecertificeerd. Daarom dragen wij met trots het EU bio logo. Wij zijn Skal gecertificeerd NL-BIO-01

Wilbrord Braakman

Tussen groenten en bloemen, land en veel water groeide ik op in West Friesland. Ik volgde de tuinbouwschool en ging meteen als tuinder aan de slag. Van lieverlee specialiseerde ik mij in de teelt van bloembollen en nog later in de biologische teelt van bloembollen. Nog steeds raak ik elke dag meer overtuigd dat sterk optimaal gegroeid leven mogelijk is. Er zijn onderhand ideale organische voedingsmiddelen, grondverbeteraars en preventieve middelen tegen ziekten beschikbaar. Het gebruik van deze middelen zal naar ik verwacht snel, of misschien toch wel laat, ook binnen de nu nog gangbare landbouw worden gebruikt. Dán zal er geen grond, water en lucht meer worden vervuild. En wij mensen zullen meer gezond leven.

Het miljardenvoudig leven in een handje grond vond en vind ik nog steeds bijzonder fascinerend.

Bovendien sprak de ervaring dat een stukje onbespoten en onbemest land toch goede tulpen opleverde, tot mijn verbeelding. Dat bracht mij ertoe om in 1991 te beginnen met een klein areaal tulpen op organische wijze, met officiële biologische controle en goedkeuring van SKAL, te gaan telen. Het was zeker in het begin, zoeken naar optimale grond. De grond moet namelijk lang goed behandeld zijn geweest om op orde te zijn, of op orde te blijven. Dat wil zeggen behandeld zonder chemische middelen en met goede compost onderhouden, want dan blijft ze in optimale conditie. Pas dan wordt ze geschikt voor de biologische teelt. En hoe langer de grond goed behandeld wordt, hoe beter en actiever - ook in afweer van ziekten en plagen - ze zal worden. Het zelforganiserend vermogen van grond is enorm en wonderbaarlijk. Ik ben verheugd om voor Natural Bulbs te kunnen blijven zoeken naar nieuwe kwekers en uitbreiding van het assortiment organisch en ecologisch geteelde bloembollen. Het is mooi dat Natural Bulbs daar heel selectief in is en hoop dat steeds meer mensen overtuigd raken dat we niet alleen bewuster en meer duurzaam moeten eten, maar dat we eigenlijk alleen duurzaam geteelde bloembollen en planten terug in de natuur (in onze tuinen) mogen brengen. Wij blij en ook alle bijen blij natuurlijk!