Knoflook planten en telen

Wanneer planten

Knoflook kan geplant worden in voorjaar en herfst.
Voor de herfst uitplant is de beste methode om de tenen in ruggetjes te planten om zo te voorkomen dat ze niet al te natte voeten krijgen in de winter. Februari/maart zijn de ideale plant maanden in het voorjaar, omdat de bolletjes zich graag ontwikkelen bij temperaturen tussen de 5 en 10 graden. Om te voorkomen dat ziektes met het plantgoed mee overgaan, krijgt het bij ons een warmwaterbehandeling. Ons plantgoed is gekeurd door de NAK-T (Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor Tuinbouw) en de SKAL (Stichting Keuring Alternatieve Landbouw).

Hoe planten

Gebruik als pootmateriaal de losse tenen van de knoflookbollen. De knoflook breekt het beste als het opgewarmd en goed droog is. De aarde moet goed zijn losgewoeld en niet al te rijk bemest, zavel en zandgrond zijn ideaal. Te zure grond geeft minder goed resultaten. Kies voor het knoflookbed een warm plekje met veel zon en druk de teentjes met een onderlinge afstand van 10 cm zo ver in de grond dat het puntje nog net zichtbaar is. Worden er meer rijen naast elkaar geplant, hou dan een afstand van 20 cm tussen de rijen aan.

Invloed van het weer

Na het planten in het najaar gaan de wortels zich voor de winter ontwikkelen. Na de winter hebben de teentjes graag wat warmte en zon, zodat de teen zich gaat klonen en kleine teentjes maakt. En ze hebben vooral droog weer in de afrijpperiode nodig. Zit het weer niet mee en blijft de zomer nat en koud, dan blijft de bol klein en vormt soms geen tenen. Maar is het een goede zomer, dan kun je een beste oogst met flinke knoflookbollen verwachten. Roest kan zich vooral bij regenachtige omstandigheden uitbreiden, de sporen spatten door de regen mee omhoog. Schoon plantgoed en een goede hygiëne is belangrijk om roest tegen te gaan.