5 x heerlijk vers fruit uit eigen tuin

Auteur: Greetje Janssen van GewoonGreetje

Steeds vaker lezen we berichten over hoeveel gifstoffen gevonden worden op fruit uit de winkel. Terwijl wij dachten dat we gezonde vruchten kochten, bleek dat wij heel wat nare stofjes binnen hebben gekregen. Uiteraard is fruit gezond, maar hoe ongezond is het als de vruchten bespoten zijn met stoffen waar ongewenste beestjes van sterven? Hoe gezond zijn deze vruchten voor ons lichaam, als zelfs het bodemleven op de plek waar de fruitsoorten groeiden nagenoeg uitgeroeid is? Dat zet aan het denken, toch? Wat slecht voor de aarde is, is ook slecht voor ons. Wat slecht voor ons is, is ook slecht voor de aarde. Daarom is het goed om te kiezen voor onbespoten fruit. In de winkel kun je bijvoorbeeld kiezen voor biologisch fruit, maar je kunt het natuurlijk ook in eigen tuin laten groeien.
Afgelopen jaren hebben wij bewust gekozen voor steeds meer fruitstruiken en -bomen in eigen tuin. Naast dat de aangeschafte planten van biologische oorsprong zijn en ook door ons niet worden behandeld met bestrijdingsmiddelen, is het ook nog eens heel leuk, makkelijk en lekker om zelf fruit te kweken. Je plukt het pas als het echt rijp is en dat proef je!

Er is een ruime keuze in fruitplanten voor in de tuin. Heel veel soorten fruit kun je dus zelf gaan kweken. Om jou een beetje een idee te geven van wat er zoal verkrijgbaar is, beschrijf ik hier vijf favorieten uit onze tuin. Bij elk soort vind je een groene link naar de website van Natural Bulbs. Ik ben erg tevreden over het biologische assortiment van dit bedrijf en mag mijzelf inmiddels al een paar jaar ambassadeur van dit bedrijf noemen. Omdat het biologische aanbod van planten gelukkig steeds groter wordt, heeft Natural Bulbs een groeiend assortiment. Zij hebben niet alleen dahliaknollen, vaste planten en voorjaarsbloeiers, maar ook een groeiend aanbod van eetbare planten.

Framboos

Misschien is de framboos wel mijn grootste favoriet onder de fruitsoorten in onze tuin. De heerlijke zoete vruchten zijn in de winkel best wel heel prijzig en dus loont het ook echt om deze in eigen tuin te gaan kweken. Al het eerste jaar hadden we een behoorlijke oogst.
Wij hebben een rode en een gele framboos in de tuin staan. De rode framboos is de ‘Rubus Idaeus Twotimer Sugana Red’. Het grote voordeel van deze framboos is dat deze struik twee keer per jaar vruchten geeft. De vruchten zijn lekker zoet en hebben een mooi helderrode kleur.