Bloempotten en bloembakken


Kies een grote pot en zet deze vol met een mooie combinatie van bloembollen!

Over het algemeen zijn bollen of knollen prima geschikt om in potten en bakken te planten. Kies wel voor variëteiten die minder vorstgevoelig zijn.

Als je de bollen maar één jaar wilt laten bloeien, stellen ze heel weinig eisen aan de grond. Je kunt dan bijvoorbeeld de potgrond gebruiken waarin eenjarig perkgoed heeft gestaan. Ook kun je ze dan gerust wat dichter op elkaar planten.

Zorg wel altijd voor een goede drainage

Als er water onder in de bakken of potten blijft staan, kunnen de bollen of hun wortels gaan rotten.

Meerdere jaren van de bloembollen genieten?

Dan hebben ze goed doorlatende voedzame grond nodig en wat meer onderlinge ruimte.


In lagen planten - Lasagne

Het liefst wil je natuurlijk langere tijd van je bloembak genieten. Met bloembollen kan dat door - net als in een lasagne - in lagen te planten. Plant de later bloeiende soorten in de onderste laag (bijvoorbeeld tulpen), daar bovenop de wat vroeger bloeiende (bijvoorbeeld narcissen en hyacinten) en in de bovenste laag de vroegst bloeiende bollen (bijvoorbeeld krokus, sneeuwklokje, akonieten). 

De stappen zijn heel simpel, hier licht ik er enkele toe volgens de genummerde foto's:

1. en 2. Gebruik een pot met afwatering en bijv. oude scherven of kurken als onderste laag.

3. Voeg de eerste laag aarde toe.

4. Plant de onderste laag laatbloeiers zoals tulpen.

5. en 6. Voeg aarde toe en plant de middelste laag met middelbloeiers zoals narcissen of hyacinten.

7. Dek met aarde af en plant de bovenste laag met kleine vroegbloeiers zoals krokus, sneeuwklokjes etc.

8. Dek af met aarde en plant evt nog winterviolen bovenop of dennenappels (vorstbescherming).

9. Geef regelmatig voldoende (dus niet teveel) water.

Welke soorten?

Via de filterfunctie kun je zelf kiezen welke je het leukst vindt voor jouw eigen creatie:

Bovenste laag

Plant in de bovenste laag vroegbloeiende laagblijvende soorten als krokus, chionodoxa, scilla.

Middelste laag

Plant in de middelste laag midden in het voorjaar bloeiende soorten als narcissen en hyacinten.

Onderste laag

Plant in de onderste laag de laatbloeiende langere soorten als lange tulpen of allium.
Of maak het jezelf makkelijk en bestel deze collectie:

Lasagne Cool Colours
Deze collectie bestaat uit bollen die op elkaar zijn afgestemd en bloeien van februari tot mei.
Leuk om te maken en cadeau te geven. Klik hier om meer te lezen en te bestellen.
Indien je de bollen jaren wilt hergebruiken is deze methode van beplanting minder geschikt: de planten moeten dan namelijk tijdens het groeiseizoen teveel om licht en voeding concurreren.


Voorjaarsbloeiers in potten buiten

Voor voorjaarsbloeiende bloembollen is de kou geen probleem. Ze kunnen dus gewoon in een pot buiten blijven staan ‘s winters. Dat komt omdat bloembollen zichzelf kunnen beschermen. Ze zetten het zetmeel in de bol om in suikers. Dit verhoogt het bevriezingspunt. Wel is het van belang dat de potgrootte genoeg is. Minimaal een laag van 3x de grootte van de bloembol boven en onder de bollen. Ook is het van belang dat er een gat in de pot zit om het overtollige water eruit te laten stromen. Bedek de bodem met oude potscherven, hydrokorrels of grind voor een nog betere afwatering. De bollen kunnen maximaal 1 boldikte van elkaar geplant worden. Na het planten stevig aandrukken en ruim water geven. Ook in januari en februari kunnen ze bij droog weer nog wat water gebruiken.

Dan heb je de zomerbloeiende bloembollen en knollen. Deze gaan pas in het voorjaar na de vorstperiode (ijsheiligen) de grond in, dus dat is zo rond eind april tot eind mei. Dit komt doordat deze bollen heel gevoelig zijn voor vorst. Denk dan aan de gladiolen, calla’s en de prachtige dahlia’s. Deze regel geldt in alle gevallen: hoe eerder je ze in die periode plant, des te eerder ze zullen bloeien. Zo groot als de bol is, zo diep plant je de bollen of knollen in de grond. Maak altijd eerst een ruim plantgat met een bollenpriem of een schepje. Geef de bollen direct na het planten veel water en hou de grond vochtig. Vooral de dahlia’s hebben de hele zomer veel water nodig.


Overwinteren

De grond in een pot of bak wordt veel kouder dan de grond in de tuin, waar alleen de bovenste centimeters afkoelen. Als er strenge vorst wordt voorspeld (< -5 °C), is het daarom beter om alle potten of bakken goed in te pakken of binnen te halen. Zeker balkonpotten of -bakken raad ik aan binnen te halen, omdat de wind op een balkon meestal nog voor extra afkoeling zorgt. Enkele bolbloemen die minder goed tegen strenge vorst kunnen, zijn de Narcissen Tête-à-tête en Thalia. Haal deze soorten voor de zekerheid naar binnen.