Plantinstructies fruitheesters

Gojibes

Zet de struik eerst in een emmer lauwwarm water en vervolgens in de grond. De gojibes groeit goed in elke zanderige grond die goed water doorlatend is. De gojibes groeit het liefst in de volle zon. Plant de struik op een droge, voedselarme plek aan de rand van de tuin of als hoge ondoordringebare haag. De plantafstand tussen de struiken moet ongeveer 1 tot 1,5 meter zijn. De struiken zijn bladverliezend en zeer doornig. De winterhardheid van de gojibes is zeer hoog en is dus prima te houden in ons klimaat.

De bloemen (van mei tot oktober) en bessen zijn een lust voor het oog. Gojibessen zijn rijp in de late zomer/vroege herfst. Draag handschoenen en knip de takjes met de rijpe bessen in zijn geheel af. Ze worden vers gegeten en kunnen uitstekend gedroogd worden of bereid worden tot een heerlijke jam of sap.

Aalbes

‘Ribes Rubrum Jonkheer van Tets’ is een rode aalbes. De struik groeit krachtig en heeft een hoge vrucht opbrengst. Het is een van de vroegst rijpende rode bessen, de bessen zijn al rond eind juni rijp. De bessen groeien in lange trossen en hebben een zure, maar frisse smaak. Je kunt ze bijvoorbeeld eten in vlaai of als jam. De struik bloeit in het voorjaar met kleine groen-witte bloemen.

Snoeien beïnvloedt de hoeveelheid en grootte van de bessen en is daarom belangrijk om te doen. In het vroege voorjaar kun je de struik snoeien. Om de struik mooi compact te houden kun je de uitgebloeide taken snoeien tot op een gezond zijtakje. Het is een zelfbestuivende struik en trekt vlinders en bijen aan. Je kan hem plaatsen in de tuin, maar natuurlijk ook op een balkon of terras. Hij groeit in elke grond en staat graag in de volle zon.

Kruisbes

‘Ribes uva-crispa Captivator’ is een rode kruisbes. Het voordeel van deze struik is dat hij minder grote stekels aan de takken heeft zitten in vergelijking tot andere kruisbes soorten. Het is hierdoor makkelijker om de vruchten te plukken. Deze rode kruisbes bloeit in april met groen-witte bloemen en rond juli zijn de vruchten klaar om geplukt te worden. De vruchten zijn middelmatig groot, rond en lichtrood van kleur. Het is niet een gangbare struik om thuis te kweken, maar wel een hele makkelijke plant voor de startende fruittuinier of voor kinderen die graag tuinieren.

De kruisbes is goed te gebruiken voor het maken van confituren of wijn. In de winter verliest deze struik zijn blad en dan is ook het beste moment om te snoeien. Zonder blad is de struik namelijk het beste te zien en zo kan je hem in de gewenste vorm terugsnoeien. Deze rode kruisbes staat het liefst op een plekje in de zon in een niet te vochtige grond.

Braam

De planten kunnen tegen schaduw, maar geven meer vruchten op een zonnige en beschutte plek. Dikke takken moeten in het voorjaar vastgebonden worden, deze geven de mooiste vruchten. Alles wat dan nog teveel is wegsnoeien. Gebruik een muur of schutting om de takken met behulp van draden te geleiden. De draden kunnen ook tussen twee palen gespannen worden.

De bramen geven vruchten op stengels die het vorige jaar gevormd zijn. Snoei regelmatig, dit kan zowel in het voor- als het najaar. Na de oogst de takken waaraan de vruchten hebben gezeten volledig wegsnoeien. Door regelmatige snoei voorkom je ook uitbreiding van ziekten. ‘Rubus fruticosus Loch Ness’ verdraagt lichte vorst, maar we adviseren om deze braam te beschermen wanneer het meer dan 10°C gaat vriezen. Dit kan voor schade zorgen of zelfs tot het afsterven van de struik leiden.

Blauwe bes

Plant in elke vruchtbare waterdoorlatende grond, maar voor de hoogste opbrengst in zure grond. In een pot heeft u er op uw terras ook veel plezier van. De eerste bessen plukt u vanaf mei/juni. Uit biologische teelt.

Kiwi

De plant houdt van een licht vochtige en toch goed gedraineerde bodem in de volle zon. In een pot heeft u er op uw terras ook veel plezier van. Uit biologische teelt.

De kiwi bloeit in de maanden mei en juni met wit-roze bloemen. Begin september zullen de eerste rijpe vruchten verschijnen. Houdt er rekening mee dat het enkele jaren kan duren voordat de plant vruchten gaat geven. Over het algemeen duurt dit zo’n drie tot vijf jaar. De vruchten hebben een harige schil, zijn ovaal van vorm en hebben heldergroen vruchtvlees, met een witte kern en een ring van zwarte pitjes rondom deze kern.

De kiwiplant overleeft goed in ons klimaat en is winterhard tot -12° C. Wanneer de plant nog niet volwassen is kan je in de winter met strenge vorst het beste de plant afdekken. De kiwiplant heeft een warme en zonnige standplaats nodig. Hoe meer zon, hoe zoeter de vruchten zijn. Een tuin op het zuiden, uit de wind is perfect. Snoeien kan het beste in december of januari. Snoei de nieuwe takken terug. Op de laatst gegroeide takken komen namelijk het jaar daarna de vruchten. Wanneer je niet wilt dat de plant te groot wordt kun je het beste 40 centimeter van de nieuw gevormde tak laten zitten.

Framboos

In juni is de eerste oogst op de oude takken van de struik, in het najaar de tweede oogst op de nieuwe takken. De framboos is makkelijk in onderhoud en kan overleven in alle klimaten. Het eerste jaar hoef je de struik niet te snoeien. Daarna kun je in het vroege voorjaar de takken terugsnoeien. De plant heeft een stabiele groei en een goede weerstand tegen ziektes. Vogels zijn ook gek op frambozen, dus bescherm de struik door bijvoorbeeld een net te plaatsen. Geef uw BIO framboos elke 3 weken biologische mest voor voldoende vruchten in het groeiseizoen. De framboos neemt genoegen met een plek in de halfschaduw of volle zon. Voldoende vocht is essentieel voor een goede opbrengst en grotere frambozen. Water geven op de bodem en niet op de vruchten om schimmel te voorkomen.

Zwarte aalbes

De struik heeft direct zonlicht nodig voor een optimale opbrengst en zoetere bessen. De bessen van deze struik zijn vanaf juni te plukken. De struik kun je snoeien tussen februari en maart, verwijder dan alleen de dode takken. Hoe minder je snoeit, hoe meer kans er zal zijn op bessen. Hij is gemakkelijk in onderhoud en heeft al na 1 jaar vruchten in de struik. De struik verliest in de winter zijn blad, maar kan wel zonder problemen temperaturen tot -34 graden Celsius doorstaan.

Witte druif

Het is een klimplant die enkele meters hoog kan worden. Je kunt hem zelf in allerlei vormen leiden en door goed te snoeien zeer compact houden. Je kan de druif goed leiden langs een pergola of met spandraden op de muur. De druif geeft in de periode juli- augustus eerst onopvallende trosjes bloemen, waarna de witte druiventrossen zullen vormen. De vruchten zijn wit-groen van kleur, sappig met een zoete smaak. Je kan ze direct opeten of gebruiken voor jam, sap of het maken van wijn.

De druivenplant heeft veel zon nodig om te kunnen rijpen en houdt van warmte waardoor een plek op het zuiden ideaal is. De druiven kunnen vanaf midden september geoogst worden. De bodem dient goed doorlatend en voedzaam te zijn en het liefst niet te zuur, eerder kalkrijk. Door snoeien vergroot je de vrucht opbrengst en de plant ziet er ook netter uit. Het beste snoei je de plant in de periode tussen november en februari, maar niet tijdens strenge vorst. Snoei dan overbodige zij en hoofdtakken weg. Deze druivensoort is winterhard en kan temperaturen tot -20 graden zonder problemen aan.

Blauwe Druif

‘Vitis Boskoop Glory’ is een bekende en veel gebruikte druivensoort voor de tuin. Het is een klimplant die enkele meters hoog kan worden. Je kunt hem zelf in allerlei vormen leiden en door goed te snoeien zeer compact houden. Je kan de druif goed leiden langs een pergola of met spandraden op de muur. De druif geeft in de periode juli- augustus eerst onopvallende trosjes bloemen, waarna de blauwe druiventrossen zullen vormen. De vruchten zijn blauw van kleur, sappig met een zoete smaak. Je kan ze direct opeten of gebruiken voor jam, gelei of het maken van wijn. De druivenplant heeft veel zon nodig om te kunnen rijpen en houdt van warmte waardoor een plek op het zuiden ideaal is.

De druivenplant heeft veel zon nodig om te kunnen rijpen en houdt van warmte waardoor een plek op het zuiden ideaal is. De druiven kunnen vanaf midden september geoogst worden. De bodem dient goed doorlatend en voedzaam te zijn en het liefst niet te zuur, eerder kalkrijk. Door snoeien vergroot je de vrucht opbrengst en de plant ziet er ook netter uit. Het beste snoei je de plant in de periode tussen november en februari, maar niet tijdens strenge vorst. Snoei dan overbodige zij en hoofdtakken weg. Deze druivensoort is winterhard en kan temperaturen tot -23 graden zonder problemen aan.