Natural Bulbs - passie voor een gezonde natuur

De familie Huiberts is al meer dan 40 jaar bloembollenkweker. Maar 6 jaar geleden was hun bodem dusdanig uitgeleeft, dat de ouders van 3 kinderen een drastische keuze moesten nemen: nog meer chemie inzetten of de omschakeling op de biologische teelt wagen.

Elk jaar worden er in Nederland 8,5 miljard krokussen, narcissen, lelies, gladiolen, dahlia's en vooral heel veel tulpen geteeld. Helaas is het gewoon geworden om daarbij kunstmest te gebruiken en bestrijdingsmiddelen of gewasbeschermingsmiddelen uit de chemische industrie. Dit lijkt nodig om plagen en onkruid te bestrijden. Echter daarbij wordt tot 125 kilo (lelies) actieve chemische stoffen per hectare ingezet (vergelijk met gemiddeld 8 kilo voor akkerbouw) (bron: CBS 2018). Helaas is het gevolg een bodem zonder leven, dus zonder de weerbaarheid om juist plagen te voorkomen.

"Onze bodem was zo uitgewoond, dat wij bij het nemen van bodemmonsters bijna geen regenwormen meer konden bespeuren. We hadden steeds meer chemicaliën nodig om de bollen te laten overleven. Dat is niet alleen duur, maar absoluut niet duurzaam. Een weg zonder toekomst spreekt ons niet aan, daarom moest het roer om."

Een moeizame koerswijziging
Om te kunnen omschakelen naar de biologische teelt, investeren de ouders van 3 kinderen jarenlang hun gespaarde centen. John Huiberts: "Ik heb deelgenomen aan een cursus over bodemleven. Daar ontdekte ik de kracht van de natuur. Een natuurlijke bodem is een enorm tehuis voor miljarden organismen, die samen voor een goede structuur van de bodem zorgen." Maar die harde werkers in de bodem moet je natuurlijk wel een goede kans geven om te overleven. Terwijl kunstmest en andere chemie ze juist doodt.

                                                         

„Daarom mesten wij met compost en natuurlijke mineralen. Bovendien spuiten wij met een zelfgemaakt algenbrouwsel. "En we ploegen niet diep en niet kerend, want elke bodemlaag huisvest haar eigen levende organismen, zoals wormen, ééncelligen en schimmels welke nuttig zijn. Zou je wel omploegen, wat gebruikelijk was, dan verstoor je al het leven waardoor veel nuttige organismen sterven." Na de oogst van de biobollen wordt de grond ingezaaid met een zelf ontwikkeld mengsel van zeker elf verschillende soorten planten. Elk type brengt zijn eigenschappen mee, zorgt voor diversiteit en specifiek bodemleven. "Als wij nu een bodemmonster onder de microscoop bekijken, wemelt het daarin van de miljarden micro-organismen. Fascinerend." Vandaag de dag werken de Huiberts in samenwerking met de natuur. "Wij laten een gezonde bodem achter voor onze kinderen zodat ook zij een toekomst als bollenkweker hebben. Onze bloembollen zijn een geschenk van de natuur".

„Onze bloembollen zijn gezond, sterk en wonderschoon.“ John Huiberts